Stanka Vraza 8, 10434 Strmec

+38595 5540 811 info@jidelectric.hr

Led rasvjeta

U ovom tekstu kratko ćemo upoznati osnovne karakteristike LED rasvjete i saznati zašto postaje najčešći odabir pri projektiranju rasvjete na svakom koraku. Ono što se kod LED rasvjete ističe je svakako njena ekonomičnost. Osim što štedi potrošnju električne energije čak i do 85% manje od klasične žarulje sa žarnom niti. LED žarulje su dizajnirane da traju značajno duže, čak i do 40 puta. To svakako povoljno utječe na okoliš jer se smanjuje količina otpada ali su dobre za okoliš i iz razloga što ne sadrže neke opasne i nepoželjne materijale poput žive čije prisustvo u prirodi negativno utječe na biljni i životinjski svijet. LED volimo i zato što snižava troškove održavanja jer ih nije potrebno često mijenjati.

Zbog karakteristike da može duže vrijeme biti upaljena ima vrlo široku primjenu kako na javnim površinama i mjestima tako i u domovima. A svjetlo koji dobivamo iz LED rasvjete ugodnije je oku, jer za razliku od nekih drugih, ovaj izvor rasvjete ne proizvodi treperavu svjetlost i pa se tako izbjegava naprezanje očiju korisnika u prostoru.

Znanstvenici su istraživali utjecaj LED svjetla na veliki broj različitih vrsta biljaka u staklenicima i ustanovili su da su biljke napredovale jednako dobro i bolje od onih posađenih na poljima. LED svjetlo omogućuje crvene i zelene valove svjetlosti koji su poželjni za razvoj biljaka. Osim toga, ovo svjetlo ne proizvodi toplinu što omogućuje da se biljke u staklenicima izlažu svjetlosti na minimalnoj udaljenosti te je na taj način moguće uzgajati veći broj biljaka na manjoj površini.

Kako odabrati pravu snagu LED žarulje u odnosu na postojeće?

Ovisno od proizvođača i kvalitete snaga LED žarulja koje se najčešće koriste u kućanstvima može varirati. Međutim, ovo je neki prosječan omjer:

Standardnu žarulju sa žarnom niti od 40 Watti zamijeniti će LED žarulja od 4-5 Watti. Onu od 60 W zamijeniti će LED od 6-8 W, dok će jače od 75-100 W biti potrebno zamijeniti LED-om od 9-13 W. Svakako ne zaboravite provjeriti koje vam grlo odgovara za vaše rasvjetno tijelo.

Osim po jačini žarulje potrebno je povesti računa i o kvaliteti i boji svjetla. Kvaliteta svjetla se mjeri indeksom uzvrata boje odnosno CRI (color rendering index) koji nam na ljestvici od 0 do 100 pokazuje koliko je visok uzvrat boje. Naravno, što je CRI viši to je uzvrat boje bolji. Kod LED svjetla govorimo o prosječnom indeksu 80 dok je standardne žarulje on 100. Postoje brendovi koji razvijaju Led rasvjetu sa indeksom od više od 90.

Boja svjetla je druga karakteristika na koju također treba obratiti pažnju jer nam ne odgovara ista boja svjetla za svaki prostor. Postoje 3 osnovne boje – topla bijela 2000 – 3500 K (Kelvina) koja se preporučuje za većinu prostora u domaćinstvu, neutralno bijela od 3500 – 5000 K za kuhinje i garaže, dakle radne prostore, i hladno bijelo svjetlo više od 5000 K za vanjske prostore.

 

 

Ekvivalenti za LED rasvjetu

Informativna usporedba troškova korištenja LED i standardnih žarulja.

LED Standardne
Predviđeni rok trajanja 50.000 sati 1.200 sati
Watta po žarulji (ekvivalentno 60W) 7 60
KWh struje potrošeno u 50.000 sati 350 3000
Trošak struje (oko 0.88 kn po KWh) 308 KN 2.640 KN
Žarulja potrebno za radni vijek od 50.000 sati 1 42
Trošak kupnje žarulje za 50.000 radnih sati 25 KN 250 KN
UKUPAN TROŠAK ZA 50.000 SATI 333 KN 1.760 KN